
Peria katak
Salah satu jenis peria yang biasa dibuat ulam ialah peria katak.Pahit-pahit pun sedap makan berulam bersama peria katak ni.Bertambah nasi tau apalagi kalau ada budu atau belacan.perghhh..
Setiap 100g peria mengandungi 0.8g protein untuk membina tisu badan,2.9g karbohidrat untuk tenaga,0.9g fiber untuk penghadaman dan 56mg kalsium untuk menguatkan gigi dan tulang.
KHASIAT PERIA :
- Meningkatkan sistem daya tahan bagi mengurangkan jangkitan kuman pada kulit yang menyebabkan bisul.kudis buta dan gatal-gatal.
- Bagi pesakit gout,lelah,darah tinggi dan kencing manis amat sesuai diamalkan sebagai suplemen dalam pemakanan mereka.
- Menggalakkan penghasilan susu ibu
Kalau dah mujarab sebagai ubat ,pahit macam mana sekalipun sanggup ku telan...asalkan kesihatan bertambah baik.Betul tak kawan-kawan...mulai hari ini mari kita sama-sama makan ulam peria ni.
Semoga bermanfaat buat semua...:)
rasa pahit tu lah boleh jadi ubat kan ;)
BalasPadampahit2 ubat..
Padam