Rabu, 15 Oktober 2014

Dah tengahari ni,korang semua dah masak ke untuk suami dan anak-anak.Mereka pasti menantikan masakan yang enak dari air tangan kita sendiri.Kebersihan terjamin dan cara pengendalian makanan mestilah betul.Hari ni ,saya nak berkongsi tentang tips pengendalian makanan yang wajib kita ketahui dan diamalkan.Jom kita share..

Amalan pengendalian makanan.


TIPS PENGENDALIAN MAKANAN :

  • Korang suka makan ulaman tak ? Haa ini tips penting,sayuran yang dimakan mentah seperti taugeh,daun kesum dan ulaman perlu direndam dengan air garam terlebih dahulu untuk mengelakkan daripada jangkitan e coli.
  • Kalau nak beli ayam segar pula , pastikan membeli pada waktu pagi kerana bakteria pada ayam masih sedikit.Tapi kalau beli masa tengahari,balik ke rumah terus cuci ayam tu dan masukkan ke dalam peti sejuk beku sebelum dimasak untuk mematikan bakteria tersebut.Ayam dimasak dengan sempurna kerana bakteria tidak mati dan akan aktif semula apabila makanan itu sejuk.
  • Panaskan makanan setelah sejuk.Elakkan memakan makanan yang telah sejuk selama lebih 4 jam.Perlu dipanaskan sehingga mendidih.
  • Elakkan letak senduk nasi dalam periuk kerana pemegang senduk mungkin ada bakteria dari peluh tangan kita.
  • Elakkan memakan telur separuh masak kerana mengandungi banyak bakteria yang boleh menyebabkan demam panas dan kekejangan otak dan pastikan telur dibasuh sebelum digunakan.
  • Makanan sejuk beku seperti nuget,daging burger,sosej perlu digoreng terus selepas dikeluarkan dari peti sejuk beku.Jangan biarkan makanan berada pada suhu bilik kerana boleh mengundang bakteria.Pastikan menggoreng dengan minyak yang betul-betul panas.
  • Pastikan tukang masak bersih semasa memasak kerana 95 % penyakit berjangkit dalam rumah berpunca dari tukang masak.Sebab itu peniaga perlu mengambil suntikan vaksin untuk mengelakkan dijangkiti penyakit dan menyebarkan kepada orang lain.
  • Pastikan makanan dan minuman dalam tin dibasuh dahulu sebelum digunakan untuk elakkan kencing tikus.
  • Jika makan di kedai,pastikan basuh atau lap sudu terlebih dahulu sebelum digunakan.
  • Pastikan makanan yang dibungkus dengan polisterin perlu dilapikkan dengan plastik untuk mengelakkan pengaktif sel-sel kanser yang terdapat pada polisterin.
Semoga kita mengamalkan pengendalian makanan dengan betul untuk mengelakkan penyakit berjangkit dan menjamin kesihatan diri...
Semoga bermanfaat buat semua..

1 ulasan:

  1. Tips yang baik. terima kasih
    http://tipsihatselalu.blogspot.com

    BalasPadam

Categories

Dikuasakan oleh Blogger.

Follow by Email

Jom kenal

Popular Posts

Jom borak

Pengunjung blog