Khamis, 31 Oktober 2013

Terlebih ambil garam akan menyebabkan darah tinggi.Kita sebenarnya telah disogok dengan dengan fakta yang palsu.Ini merupakan protokol Yahudi...Mari kita renung dan kembali kepada Sunnah Nabi...

* sebelum makan nabi akan ambil secubit garam dan diletakkan di atas lidah untuk mengelakkan dari di santau dan garam tersebut akan menapis makanan yang kita makan
* jika nabi berkunjung ke tempat baru,nabi akan ambil garam dahulu untuk sesuaikan hormon tubuh di tempat yang baru
* untuk mengubati penyakit rohani,air perlu dicampur dengan garam terutamnya untuk ubati sihir dan santau

KENAPA ?

Allah menciptakan garam sebagai penarik toksik / asid /racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur-unsur negatif (contohnya menabur garam di sekeliling rumah untuk membersihkan rumah atau pagar rumah).Garam juga unsur yang boleh mengimbangkan kembali sistem tubuh kita.

TETAPI....

Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindak balas dengan suhu tinggi atau panas.Maksudnya ialah jika hendak memasak,kita mestilah menggunakan garam bukit dan jangan meletakkan garam semasa makanan menggelegak di atas dapur.Sebaik-baiknya tutuplah api  dan biarkan suhu turun terlebih dahulu barulah masukkan garam ke dalam masakan kita.Ianya disebut sebagai ' bubuh garam atas darat ' seperti orang Arab lakukan iaitu meletakkan garam semasa hendak makan.

Garam bukit

MENGAPA ?

Garam mengandungi sodium dan potassium.Tubuh kita sangat memerlukan potassium yang tinggi.Jika di dalam suhu yang tinggi / panas ,garam hanya tinggal sodium.Pottassium akan rosak dalam suhu yang panas.Ini yang menyebabkan boleh terkena darah tinggi.


Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat semua....:)

0 ulasan:

Catat Ulasan

Categories

Dikuasakan oleh Blogger.

Follow by Email

Jom kenal

Popular Posts

Jom borak

Pengunjung blog