Ahad, 17 Ogos 2014

Alhamdulillah syukur nikmat masih diberikan kesempatan menghirup udara segar hari ini.Teman-teman semua, menu masakan apa hari ini? Ayam goreng ke,masak lemak ke,kari daging ke?? Kadang-kadang dah takde idea nak masak apa untuk makan tenghari.Anak-anak balik sekolah mesti lapar nak makan.Nak tak nak kena masak jugak untuk diaorang kan.Pastikan masakan kita lengkap dengan nutrien dan vitamin seperti sayur-sayuran,protein dari ikan atau daging serta karbohidrat untuk tenaga.

Semalam rezeki kami sekeluarga kerana dapat menikmati makanan laut yang segar dari Kuala Rompin.Bertuah tak kitaorang ?? haha..


Tu dia lobster dan ketam ..fresh lagi ..

Pertama kali saya memasak lobster ni.Kebiasaannya harga sekilo lobster ni mencecah sehingga RM 80...boleh la kan kalau sekali sekala merasa nak makan,apa salahnya...segar pulak tu...memang sedap rasanya.Anak-anak saya semuanya gemar dengan makanan laut ni.Terutamanya ketam.Untuk diaorang biasanya saya rebus atau buat sup ketam....waaaa...licin tau...Lobster tu paling saya suka kalau masak sambal pedas.Rasa manis-manis sikit.Berpinggan-pinggan nasi wei...hihi...ketam masak lemak cili padi pun sedap.Pelbagai menu boleh dibuat dengan hasil laut ni.Nak rebus,nak masak sambal,black pepper,kari pun boleh mengikut selera kita lah kan...
Kuala Rompin memang merupakan kawasan nelayan.Terletak di pesisiran pantai yang menjadikan Kuala Rompin terkenal dengan hasil lautnya seperti udang galah,ketam,ikan,sotong dan sebagainya.Kalau ke Kuala Rompin memang tak sah kalau tidak mencuba udang galah.Memang segar dan sedap.
Jom ler ke Kuala Rompin untuk menikmati hasil laut dan masakan kami....:)


0 ulasan:

Catat Ulasan

Categories

Dikuasakan oleh Blogger.

Follow by Email

Jom kenal

Popular Posts

Jom borak

Pengunjung blog