Rabu, 9 Oktober 2013

APAKAH PENYAKIT GOUT?

Gout disebabkan oleh urik asid yang berlebihan dalam darah.Mendapan kristal urik asid (monosodium urate) di persekitaran sendi ataupun di dalam sendi menimbulkan keradangan yang menyebabkan sakit sendi.
Urik asid berlebihan di dalam darah disebabkan oleh metabolisme dan pengendalian urik asid yang tidak seimbang samaada pengeluaran yang berlebihan atau kegagalan buah pinggang untuk menyingkirkannya menyebabkan urik asid berlebihan.

Ketidakseimbangan ini mungkin berpunca daripada faktor keturunan,kandungan purin yang tinggi dalam makanan,obesiti,pengambilan alkohol yang berlebihan,kerosakan buah pinggang dan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti diuretik dan aspirin.

TANDA-TANDA DAN GEJALA PENYAKIT GOUT :

  • sakit sendi berlaku secara tiba-tiba,terutama di ibu jari kaki,lutut dan pergelangan kaki
  • sendi menjadi bengkak
  • sendi menjadi panas,merah dan teramat sakit
  • demam





Gout di ibu jari kaki

MAKANAN YANG PATUT DIELAKKAN :
  • makanan laut seperti udang,kerang,sardin dan ikan bilis
  • sayur-sayuran seperti asparagus,bunga kobis dan bayam
  • organ dalaman haiwan seperti hati,paru dan jantung
  • daging merah
  • cendawan
  • yis (roti putih dan roti manis)
SUPLEMENT SHAKLEE YANG MEMBANTU PENYAKIT GOUT :

Set untuk penyakit gout

Terdiri daripada :

1) ALFALFA - untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan.Pastikan anda mengambil air sebanyak 2 hingga 3 liter sehari.

2) PERFORMANCE DRINK - memastikan tubuh pesakit mempunyai kandungan air dan gula yang mencukupi agar tidak dehydrate.

3) JOINT HEALTH TABLET - membantu meningkatkan keselesaan sendi supaya kuat dan flexible serta menyokong pergerakan.

4) OMEGA GUARD - suplement yang sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang teruk.Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi -sendi pesakit.Ianya sebagai langkah berjaga-jaga sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

TESTIMONI PENGGUNA :


Condition gout mama mmg terukk…….Everytym tersalah makan or terlalu lame berdiri.. her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rase macam ade jarum cucuk2 kaki die… It is so painful that sometyms she just cant stand it and cry…

So everytime die kena gout die baring je la kat atas katil and abah will give her pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the Doctors said injection is not good for her body because of the side effects..( I tak sure about it nanti i post semula k!)..

Anak mane yang tak sedih kan?!!!! So looking at the positive effects on me after taking SHAKLEE suppliments.. So I try the pack suggested for GOUT by SHAKLEE;
My mum starts consuming it.. And the very next day NO JOKE… die cakap sengal2 dah kurang tapi sakit2 masih ada..

Alhamdulilah with GOD’s will…AFTER 1 WEEK… she is getting better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining sakit…. sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 weeks… ramai la puji dia ” Puan Saidah sekarang nampak sihat la muka pun tambah berseri”. Apa lagi berbunga2 la hati my mum tuh!!

Sedih jugak i dengar sebab selama nie saya tahu my mum sakit tapi tak buat ape2.. Sekarang saya bersyukur saya belikan SHAKLEE pack for her.. Dulu kalo she tengok TV, die takleh bersimpuh or seangkatan dengannye and the good news.. “SHE CAN BEND HER KNEES only after TWO WEEKS!!!”

Sumer nie dengan KEBESARANYA dan usaha untuk try other alternatives SHAKLEE. It might be small to some but to her sangat bermakna means she can be more active to be with her cucu…

Tapi kalo korang nak tahu hah ade BONUS TAMBAHAN dalam mengambil suplemen di atas… Mulanya I tak perasan then selepas seminggu mama cakap tak cungap2 she can talk calmly and her BREATH dah tak berbau….

YEap dats right dulu mama ade masalah mulut berbau because of the medication she’s taking due to her asthma… hah panjang la cerita die nie hehe:) PAsal mulut berbau nie nanti I post special entri k!!

SO Itula testimoni mama saya… selepas mengambil nya almost 2 bulan dah ALHAMDULILAH perubahan positif pada mama.

Dengan pengambilan set untuk penyakit gout ini insyallah akan membantu mengurangkan urik asid dalam darah pesakit gout.Jika anda berminat untuk mendapatkan sebarang suplement Shaklee dan konsultasi percuma dari saya hubungi segera....

NOREHAN SAAD
NO ID: 969248
SMS/TEL : 012-9466377
EMAIL : norehansaad81@gmail.com



0 ulasan:

Catat Ulasan

Categories

Dikuasakan oleh Blogger.

Follow by Email

Jom kenal

Popular Posts

Jom borak

Pengunjung blog