Ahad, 22 September 2013

Masalah hemoglobin (hb) rendah semasa hamil adalah perkara biasa.Hb rendah atau lebih dikenali sebagai anemia berlaku di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada 9 gm peratus hemoglobin.Di bawah ini kita boleh lihat tahap-tahap keseriusan anemia tersebut...

PARAS HB(g/dl)                   TAHAP ANEMIA
< 6.9                                       sangat serius
6.9 - 8.0                                  serius
8.0 - 9.5                                  sederhana
9.5 - 10.5                                ringan

TANDA-TANDA AWAL ANEMIA:

  • sentiasa letih
  • pening kepala atau pitam
  • mudah sesak nafas apabila melakukan aktiviti fizikal
  • warna kulit kelihatan pucat
  • penurunan berat badan
  • kadar denyutan jantung yang cepat
  • lemah daya ingatan
PUNCA MASALAH ANEMIA:
  • peningkatan dalam isipadu darah
  • penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah
  • kekurangan pengambilan zat besi dalam diet seharian
  • kekurangan asid folik
  • kehilangan darah dari pendarahan buasir
RISIKO IBU HAMIL YANG MENGALAMI ANEMIA:
  • ibu boleh pitam/pengsan
  • mengalami keguguran
  • mengalami kegagalan jantung
  • pendarahan semasa hamil dan bersalin
  • risiko alami penyakit berjangkit
  • pertumbuhan janin terbantut
  • bayi lahir tidak cukup bulan
  • anak lemas semasa lahir atau asphyxia
Bagi mengatasi masalah hb rendah ini Shaklee dapat membantu anda dengan pengambilan suplement yang dikenali sebagai multivitamin iaitu VITA-LEA WITH IRON FORMULA...Ia mengandungi Vitamin B12 yang dapat membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.Pengambilan Vita-Lea sebanyak 2 biji sehari mampu untuk menambah paras hemoglobin anda.

Multivitamin terbaik..

ANTARA TESTIMONI PENGGUNA VITA-LEA...

Testimoni 1

Testimoni 2


Berkongsi tentang HB rendah ni..teringat pulak pengalaman saya semasa hamil dulu.Anak pertama dulu,saya memang tak makan langsung vitamin yang dibekalkan oleh nurse tu sebab ada orang cakap kalau makan vitamin nanti anak jadi besar...first time check hb ok lagi 11 gm..makin lama bacaannya makin turun sehingga 7 gm..akibatnya saya disuntik sebanyak 10 kali di bahagian punggung.1 kali 1 hari..uuuwaaa..sakitnya hanya tuhan yang tahu...habis lebam punggung saya ...nak hilangkannya mengambil masa bertahun-tahun tau...
Fobia dengan suntikan tu...masa anak kedua dan ketiga terus makan vitamin untuk tambah darah seperti asid folik dan iron..alhamdulillah dah tak ada lagi masalah hb rendah..bacaan maintain je sampai bersalin...dah tak kena suntik lagi...
Kesimpulannya pengambilan vitamin semasa hamil khususnya asid folik dan zat besi sangat penting untuk ibu dan bayi.Pilihlah suplement yang terbaik untuk anda.

Hubungi saya untuk mendapatkan produk Shaklee dan konsultasi percuma...

NOREHAN SAAD
ID NO: 969248
SMS/TEL: 012-9466377
EMAIL: norehansaad81@gmail.com...

order sekarang....:)


0 ulasan:

Catat Ulasan

Categories

Dikuasakan oleh Blogger.

Follow by Email

Jom kenal

Popular Posts

Jom borak

Pengunjung blog