Sabtu, 8 November 2014

Fenomena jeruk asam boi semakin popular apabila semakin ramai mengupload gambar-gambar yang pasti membuatkan kita meleleh air liur.Biasa kita dengar jeruk ini hanya digilai oleh ibu hamil tapi jeruk asam boi ni menjadi kegilaan semua orang.Tak ke pelik tu.Siapa agaknya yang memula mencipta resepi ni.Memang fantastic sehinggakan saya juga terkena penangannya.Heeee..
Hari tu ternampak la orang upload gambar cara-cara membuat jeruk mangga asam boi kat facebook.Memang senang je nak buat tu.Pastu bagaikan nak gila mencari mangga kat pasar,kat lelong,kat pasaraya,semuanya tak ada.Punyalah dasyat viral jeruk asam boi ni.Gigit jari saya tak dapat cari mangga...huhuhu...
Last-last beli online je.Jeruk asam boi pun boleh beli online kauuu...tapi harganya agak mahal.Mahal pun mahal la janji saya dapat makan.Macam orang mengidam pulak dah.Hishh..
Tapi saya masih tak puas hati,rasa nak buat sendiri jugak.Selain mangga,buah epal pun boleh buat jugak.Terus pergi kedai buah beli sebungkus buah epal,kebetulan ada jual asam boi terus grab...Sebungkus buah epal harganya RM 3,asam boi RM 2...modal baru RM 5..saya beli online hari tu sebekas jeruk harganya RM 15...memang berbaloi kalau buat sendiri.Senang je pun...

CARA-CARA MEMBUAT JERUK EPAL ASAM BOI.

  • Buah epal dipotong kecil-kecil tanpa dibuang kulitnya.Guna epal hijau ye.Basuh bersih dan toskan airnya.
  • Gaulkan epal bersama gula,sedikit lada kecil (dihiris) dan asam boi.Lagi banyak asam boi lagi sedap.
  • Gaul sehingga sebati.Kemudian masukkan campuran tersebut ke dalam bekas tertutup dan masukkan dalam peti sejuk.
  • Biarkan ia selama 5 jam barulah boleh dimakan.Kalau lebih lama lebih sedap.


Hasil air tanganku

Anak saya yang kecik tu pun suka makan jeruk ni.Lain kali kalau buat tak payah letak lada,boleh anak-anak makan sekali....Nak tunggu mangga ni ,bila boleh dapat agaknya.....urmmm

Cubalah buat sendiri jeruk asam boi ni.Senang dan sedap...
Selamat mencuba...


5 ulasan:

Categories

Dikuasakan oleh Blogger.

Follow by Email

Jom kenal

Popular Posts

Jom borak

Pengunjung blog