Rabu, 17 September 2014

Daun pandan memang biasa kita tengok kan.Pokoknya mudah je nak tanam.Kebanyakan rumah pasti ada menanam pokok pandan.Nak buat kuih muih tradisional,nasi lemak dan pelbagai lagi masakan yang memerlukan daun pandan.Daun pandan akan menaikkan aroma masakan kita.


Pokok pandan

Tahukah anda semua ,daun pandan mempunyai khasiatnya yang tersendiri ?
Antaranya ialah :

1) Menurunkan darah tinggi
  • Rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air.Didihkan sehingga airnya tinggal kira-kira setengah gelas sahaja dan minum airnya.
2) Matikan kuman dalam darah
  • Amalan meminum air rebusan daun pandan secara kerap dikatakan juga dapat membantu mematikan kuman dalam darah agar tubuh lebih sihat.
3) Melembutkan daging
  • Daun pandan yang dicampurkan ke dalam masakan membantu melembutkan daging.Ia juga dapat mengelakkan masakan atau minuman dari cepat basi.
4) Melicinkan kulit
  • Perah dan dapatkan air daun pandan lebih kurang 5 titik.Amalkan meminum air rebusan tersebut bersama pisang.
5) Mengecutkan rahim.
  • Akarnya direbus dan diminum oleh wanita yang baru melahirkan anak.Amalkan secara berterusan selama 40 hari.
Semoga bermanfaat buat kita semua.
Selamat mencuba...

SAYA ADALAH PENGEDAR SAH SHAKLEE DAN TAMAR COCOA DI KAWASAN KUALA ROMPIN,ENDAU,TG GEMUK DAN DI SELURUH MALAYSIA.
COD : KUALA ROMPIN,ENDAU & TG GEMUK.

NOREHAN SAAD
SMS/TEL/WHASSUP : 012 9466377
EMAIL : norehansaad81@gmail.com

0 ulasan:

Catat Ulasan

Categories

Dikuasakan oleh Blogger.

Follow by Email

Jom kenal

Popular Posts

Jom borak

Pengunjung blog