Jumaat, 29 Ogos 2014

Menu tengahari ni cukup simple dan mudah....SAYUR KULIT TEMBIKAI BERSAMA SAMBAL IKAN MASIN ....heeeee....



Mesti korang pelik kan kulit tembikai pun boleh masak ke...boleh!! Eksotik kan??..hehehe
Bukan buahnya sahaja yang boleh dimakan tapi,kulit pun berguna tau...boleh buat lauk tu...memang tak rugi kalau beli buah tembikai.Orang Kuala Rompin,Pahang biasa masak macam ni...sesetengahnya la..
Tambah pula makan bersama sambal ikan masin yang menyengat pedasnya...fuh..berpinggan-pinggan nasi bertambah.Lepas makan tu jangan lupa pulak ambil Lecithin Shaklee dan Alfalfa Complex ye...untuk membuang lemak-lemak dan toksik tu.Nak jaga badan kan.
Resepinya mudah je pun.Kalau sudi nak mencuba bolehla ambil resepi ni ye :
  • Kulit tembikai yang siap dipotong kecil-kecil
  • 3 ulas bawang merah
  • Sedikit ikan bilis
  • Sedikit lada hitam
Cara-caranya :
Tumbuk bawang merah,ikan bilis dan lada hitam.Kemudian tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk tu hingga naik bau.Selepas itu,masukkanlah air.Jangan banyak sangat.Agak-agak sama paras dengan kulit tembikai tu.Masukkanla sekali kulit tembikai.Masak hingga kulit tembikai tu lembut.Dah siap.Senang je kan.

Selamat mencuba resepi yang unik ni...:)

2 ulasan:

  1. Ohh sedap ke?tak pernah makan lagi ni ha..hehe

    BalasPadam

Categories

Dikuasakan oleh Blogger.

Follow by Email

Jom kenal

Popular Posts

Jom borak

Pengunjung blog